Smykkepleje

Smykker er til for at bruges. Ja, men vær alligevel varsom - navnlig i køkken og badeværelse, for her trives smykker ikke godt. Nogle få af naturens ædle stene som lapis lazuli, turkis, koral, opal samt rav og perler kan blive lette ofre for kemiske angreb. Disse stene er porøse og kan opsuge stoffer fra mange forskellige kemiske sammensætninger, der findes blandt husholdningens rensemidler, skurepulver, ståluld og sæbe. Turkis kan miste sin farve ved en dukkert i snavset opvaskevand, ved stærkt lys eller solskin, og den kan optage fedtstoffer fra sololie, solcreme, håndlotion, parfume og anden kosmetik. Tag desuden dine smykker af om natten, især stivere kæder kan få grimme knæk.

Gennemsigtige sten som diamanter, akvamariner eller rubiner (eller for den sags skyld syntetiske sten), bliver heller ikke kønnere af, at der med tiden sætter sig et lag snavs bag på dem - især elsker diamanter at knytte fedtstoffer til sig. Tag hellere ringene af, mens du vasker op eller gør rent - men glem dem ikke på hylden! Stop dem heller ikke ned i dametaskens overflødighedshorn af rare sager. Et smykke, hvor guld og ædelstenes farve og glans falmer under en trist og grå hinde af skrammer, støv, kosmetik og bolledej, formår ikke at genspejle den særlige atmosfære, der ellers kan udstråle fra det lille stykke kunsthåndværk.
Giv smykkerne en skønhedskur nu og da.
Gør en smykketime til en hyggetime - eller omvendt. Læg et viskestykke på bordet og læg smykkeskrinets indhold i grupper. Man kan købe rensevæsker til enten guld eller sølvsmykker eller til perler.

Er alt i orden? Se smykkerne efter samtidig med at de bliver renset. Virker låsene? Sidder stenene fast? Er de der alle sammen? Passer ringene? De fleste ringe kan let ændres i størrelse, og der er jo ikke noget ved at have en dyr ring liggende man ikke kan bruge. Ingen kæde er stærkere end det svageste led, og armbånd og kæder slides.
Den kemiske dame er hende, hvis guldsmykker smitter af på huden. Måske betvivler hun smykkets lødighed , for guld er jo et ædelmetal og skulle derfor ikke kunne angribes ved almindelig brug. Det gør det heller ikke, men rent guld er for blødt i brug og legeres derfor med blandt andet noget kobber. I sæbe og kosmetik findes der imidlertid visse stoffer, der kan påvirke - ikke guldet, men det uædle metal. Der kan også opstå kemiske angreb, forårsaget af en speciel påvirkning fra den, der bærer smykket. Desuden sker der et vist slid på smykket, hvorved mikroskopiske små afslidte guldpartikler antager en mørk farvetone på grund af deres ringe størrelse. Sølvsmykker kan anløbe og blive mørke når de udsættes for svovlforbindelser enten fra luften eller fra huden, det sidste især på varme dage når man sveder meget. 8 karat smykker, der har et stor indhold af sølv og kobber, kan også blive mørke på grund kemisk påvirkning fra omgivelserne.

Vi står gerne til rådighed med et eftersyn eller et godt råd om netop dine smykkers rette pleje.

Give gaver… gå til guldsmed!

Se vejledning til smykkepleje