Smykkepleje

Gode råd til at få din smykke til at holde længere.

Dine smykker er til for at blive brugt!

Giv smykkerne en skønhedskur nu og da

Gør en smykketime til en hyggetime – eller omvendt. Læg et viskestykke på bordet og læg smykkeskrinets indhold i grupper. Man kan købe rensevæsker til enten guld og sølvsmykker samt perler.

OBS: Se smykkerne efter samtidig med at de bliver renset. Virker låsene? Sidder stenene fast?

Vi står gerne til rådighed med et eftersyn eller et godt råd om netop dine smykkers rette pleje.

Gi’ gaver – gå til guldsmed!

Men vær alligevel varsom – specielt i køkkenet og badeværelset, for her trives smykker ikke godt. Nogle få af naturens ædelstene kan blive lette ofre for kemiske angreb. Vær især opmærksom på creme, parfumer og rengøringsmidler, da sten kan være porøse og kan opsuge stoffer fra mange forskellige kemiske sammensætninger.

Vi råder dig til at tage dine smykker af om natten. Som den ”gamle” guldsmed altid har sagt ”Du beholder jo heller ikke dine sko på når du går i seng”.

Smykker elsker at blive brugt – MEN ikke misbrugt.

Diamant, rubin samt safirpleje

Det tager kun 10 sekunder at holde dine diamanter smukke og rene. Alt du skal bruge er opvaskemiddel, en blød våd klud og en tandbørste. Det eneste du skal gøre er at børste dem skinnende. Diamanter er vandafvisende, men ved at tørre vandet væk fra smykket, forhindrer du, at kalken fra vandet sætter sig på diamanten.

Perlepleje

Aftør dine perler med en let fugtig klud, alt efter brug. Opbevar dem aldrig i direkte sollys, da det får perlerne til at tørre ud. Har du en perlekæde så HUSK: at den skal gerne trækkes om en gang årligt. I ringe og ørestikker er perler som regel limet fast. Limen er normalt utrolig stærk, men længere tids fugt og kemisk påvirkning kan ødelægge limen.

Med perler skal man undgå bad, opvask samt div. kosmetikprodukter, da det kan skade perlens hud, glød samt farve.

Turkispleje

Undgå direkte sollys, snavset opvaskevand da turkiserne kan miste sin farven. De optager fedtstoffer fra sololie, solcreme, håndlotion, parfume og anden kosmetik, dette gør at de bliver beskidte og grimme.

Ravpleje

Rav er en porøs sten d.v.s. at den er blød og den som så mange andre kan tage skade af kosmetik. Her kan du med fordel bruge tandpasta, da der er slibemiddel i og en tandbørste. Hjælper det ikke at skrubbe så gå til din lokale guldsmed.

Kæder

Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Armbånd og kæder slides på sigt, dette kan ej forhindres. Knækker du en kæde så frygt ej, man kan lodde det meste sammen igen.

Ringe

Sidder ringen strammere end den plejer eller er den blevet for stor? De fleste ringe kan let ændres i størrelse enten ved at man strækker/trykker eller sætter et stykke evt. tager et stykke af. Der er jo ikke noget ved at have en ring af større betydning liggende som man ikke kan bruge.

Guld

Selvom guld er et ædelmetal kan du risikere, at guldet ændrer farve samt smitter af. Dette sker pga. guldets legering og kroppens naturlige udskilelse af affaldsstoffer. Da guld i sig selv er for blødt til brug blandes det blandt andet med kobber. I sæbe og kosmetik findes der imidlertid visse stoffer, der kan påvirke – ikke guldet, men det uædle metal. Puds gerne dine smykker jævnligt.

Sølv

Sølvsmykker kan anløbe og blive mørke når de udsættes for svovlforbindelser enten fra luften eller fra huden, det sidste især på varme dage når man sveder meget. Dine sølv smykker skal jævnligt pudses med mikrofiberklud for at holde sig pæne.

Emalje

Emalje er en slags glaspulver, der sidder godt fast på smykket, fordi det har forenet sig med smykkemetallet ved brænding i en ovn under meget høj varme. Emaljen er blank og hård – men også skør. Den tåler derfor ikke at ridses blandt stene, der er endnu hårdere, og emaljen må desuden værnes mod stød og slag og mod temperatur-chok.

Forgyldte sølvsmykker

Forgyldte smykker er blevet eftertragtet de seneste år fordi guldpriserne er stigende. Mange brands laver forgyldte/guldbelagte smykker til en overkommelig pris. Dette vil også sige at de oftes er mere modepræget. Holdbarheden af forgyldningen kan variere fra forgyldning til forgyldning, ham eller hende der bærer smykket. Smykket kan friskes op med en tur i sølvrens, men er forgyldningen slidt bliver de som nye efter en opforgyldning.